Felhasználónév:
Jelszó:


Serdülö magyar bajnoksàg
Hová menjünk bokszolni, birkózni, vagy egyébb küzdősportot tanulni, edzeni!
Segítség! Információkra lenne szükségem!Mi kell ahhoz h boxolhassak?
Miről szeretnétek olvasni, hallani? Mi az ami hiányzik?
Edzők és tevékenységeik, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy azt mondhassuk Ö edző!
Női ökölvívás.i
Bírók, és tevékenységük. Te hogyan itéled meg öket?
Forum bajnokság!
2008 Karácsony
MMA: A jövő sportja! ha már foglalkozik a lap hála istennek az MMA-val is akkor nem ártana esetlege...
Női birkózóink számára is vége a kvalifikácós versenyeknek.
Sastin Marianna olimpikon

Lezárultak a londoni olimpia kvalifikációs küzdelmei. A magyar női birkózó válogatott egy kvótát szerzett ( 63 kg: Sastin Marianna) a nyári játékokra. Cikkünkben visszatekintünk a kvalifikációs sorozat állomásain történtekre, valamint górcső alá vesszük az olimpiára kijutott nemzeteket a megszerzett kvóták alapján. 


 
A női szakág négy súlycsoporttal képviseltetheti magát a londoni játékokon, súlycsoportonként 18 résztvevővel. Kvalifikációt, a férfiakhoz hasonlóan első ízben a 2011. évi isztambuli Világbajnokságon lehetett szerezni. Ehhez az 1-5. hely valamelyikén kellett végezni Törökországban. Ez a bravúr a csapatból egyedül a 63 kg-ban versenyző Sastin Mariannának sikerült, miután fantasztikus birkózással kirukkolva megszerezte pályafutása második világbajnoki ezüstérmét. A kvótaszerzésben érdekelt volt még az 55 kg-ban Barka Emese, valamint a 72 kg-ban Godó Kitti is, ám mindkettejük erejéből mindössze egy-egy (vesztes) mérkőzésre futotta a roppant erősségű mezőnyben. Sastin kvótaszerzése tehát már biztosította azt, hogy ezúttal sem rendeznek olimpiát magyar női birkózó nélkül. A realitások azt mondatták velünk, hogy női csapatunk bizony nagy valószínűséggel egyszemélyes lesz Londonban, ám nagyon bíztunk benne, hogy a másik három súlycsoport valamelyikében sikerülhet az utazó csapat létszámát megduplázni.

 
Erre az első esély az európai kvalifikációs versenyen Szófiában adódott. Mindhárom súlycsoportban indítottunk versenyzőt. A legkisebbeknél a mindössze 18 esztendős, roppant tehetséges kadet Európa-bajnok Dénes Mercédesz kapott lehetőséget az olimpiára való kijutásra. Merci nem okozott csalódást, győztes mérkőzéssel mutatkozott be, majd a nála jóval tapasztaltabb (ötszörös EB-ezüstérmes) román birkózótól szenvedett szoros vereséget a fiatal magyar. A román nem jutott döntőbe, így Mercédesz kiesett a versenyből. Az 55 kg-ban Barka Emese állt rajthoz, miután a hazai, valamint a nemzetközi viadalokon kétszer is legyőzte legnagyobb riválisát Szabó Emesét. Barka a tavalyi junior Eb-győztes finn ellen lépett szőnyegre Szófiában, és -kis különbséggel bár- de vereséget szenvedett a fiatal északi birkózótól. Őt aztán a következő fordulóban viszonylag simán legyőzte az azeri versenyző, így Emese is mindössze egy mérkőzést vívhatott a bolgár fővárosban. A 72 kg-ban Godó Kitti harcolta ki a válogatottságot Németh Zsanett ellenében, így ő képviselte hazánkat Szófiában. Kitti egy román hölgy ellen mutatkozott be, és szép tusgyőzelmet aratott. A következő körben azonban ő is azerivel csatázott és az első szoros vereséggel záruló menetet követően, a másodikban technikai tussal kapott ki tőle. Legyőzője pedig vereséget szenvedett a későbbi győztestől, így Godó is kiesett, a 9. helyen végezve. A három lány közül tehát egyikőjük sem jutott kvótának még csak a közelébe sem, és az sem adott túlzott bizakodásra okot, hogy az őket legyőzők továbbra is versenyben maradtak a londoni szereplésért. 

 
A következő állomás Kína volt, ahol ismerve az ázsiai női mezőnyt, semmivel sem volt könnyebb kvótához jutni, mint Szófiában ahol csak európaiak állhattak rajthoz. A magyar kontingens a tervek szerint két versenyzőből állt volna... Eredetileg Wöller Ákos -a válogatott edzője- Dénesnek, Barkának, és Godónak pihenőt tervezett, hogy ha szükséges a harmadik kvótaszerző állomáson ideális állapotban lehessen bevetni őket. A tervek szerint Godó Kittit kadet világbajnokunk Németh Zsanett, míg Barka Emesét Szabó Emese helyettesítette volna Kínában. Ám nem így történt. Az 55 kg-ba nevezett Szabó Emese nem tudta hozni a versenysúlyát, így Wöller edző ki sem utaztatta őt Kínába. Az eset minősítése nem a mi feladatunk. Német Zsanett tehát egyedüli magyarként szerepelt az első világkvalifikációs viadalon, és a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett azeri riválisától, aki még a vigaszágra sem juttatta a magyar lányt, hiszen mindjárt a következő körben vereséget szenvedett a norvég birkózótól.

 
Az utolsó lehetőség a kvótaszerzésre a Helsinkiben megrendezett második világkvalifikációs verseny volt, melyre magyar részről a Dénes-Barka-Godó trió utazott. A 48 kg-ban Dénes Mercédesz ezúttal is győztes mérkőzéssel mutatkozott be, majd Szófiához hasonlóan ismét a román Dobrét hozta neki a sors(olás) ellenfélül. Sajnos Merci ezúttal tussal kapott ki tőle, így a kvótaszerzés csak álom maradt az ifjú hölgy számára, ám győzelmeivel és birkózásával azt mindenképpen igazolta, hogy övé lehet a jövő.

 
Az 55 kg-ban Barka Emese kísérelte meg a szinte lehetetlennek tűnő kvótaszerzést. Első meccsén a perui lányt még legyőzte, ám a következő fordulóban az üzbég versenyző már túl nagy falatnak bizonyult, és legyőzte Emesét. A magyar lányt legyőzője ezúttal sem segítette vigaszágra, így Barka a 10. helyen végzett Kínában. 

 
A 72 kg-ban Godó Kittiért szoríthattunk, aki eljutott egészen a kvótameccsig! Olasz, majd indiai vetélytársat legyőzve birkózhatott Londonért az elődöntőben a spanyol Maider Unda Gonzalez ellen. Godó egyáltalán nem tűnt esélytelennek, és a legszebb álmainkat válthatta volna valóra győzelmével. Sajnos nem sikerült. Kitti két menetben vereséget szenvedett a verseny későbbi győztesétől, majd utóbb a bronzmérkőzésen is kikapott az észt hölgytől, így az 5. helyen fejezte be szereplését.

 
Maradt tehát Sastin Isztambulban szerzett kvótája, így a női szakágat Magyarországról csak ő képviselheti Londonban. Az egyetlen kvóta önmagában nem sok -sőt mondhatni kevés- főként annak tükrében, hogy (leszámítva a Godót legyőző spanyolt) a mieink olyanoktól szenvedtek vereségeket, akik szintén a kvóta nélküliek széles táborába tartoznak. Persze a szakág hazai helyzetét ismerve az egy kvóta is elismerésre méltó teljesítmény, és bizakodásra adhat okot az, hogy Sastin Marianna személyében először van valós, reális éremreménye a szakágnak olimpián. Kellene is a siker, mert az nagyot lendíthetne a női birkózás itthoni elismertségén, és végre felnyithatná a szemeket a szakágban rejlő óriási lehetőségek tekintetében. 

STATISZTIKA

Női birkózásban összesen 72 (súlycsoportonként 18) kvótát lehetett szerezni. A 72 indulási jog 39 országba került. Nemzetenkénti megoszlása a következőképpen alakult:

4 kvóta: Japán, Kanada, Egyesült Államok, Mongólia, Ukrajna

Tehát minössze egyetlen európai ország tudott mind a négy súlycsoportban kvalifikálni. Ez is jól mutatja a szakág ázsiai és amerikai művelőinek erejét.

3 kvóta: Kína, Kazahsztán, Kolumbia, Oroszország, Svédország

A három kvótás nemzetek között már kiegyenlítettebb az arány, hiszen két-két európai és ázsiai országot találunk ebben a kategóriában, kiegészülve egy dél-amerikai nemzettel.

2 kvóta: AZE, TUN, KOR, POL, BLR, VEN, PRK, NGR

Még ebben a kategóriában is többségben vannak az európán kívüli nemzetek, mindössze három ország jegyez két londoni kvalifikációt kontinensünkről. Két országgal megjelentek Afrika képviselői is a női szakág palettáján, ami azért elsősorban a területi elveknek köszönhető, bár az egy kvótával rendelkező országoknál találkozhatunk olyan afrikai nemzettel, melynek képviselője a Világbajnokságon harcolta ki a londoni részvételt.

1. kvóta: Szenegál, Argentína, Vietnám, Németország, Egyiptom, Ecuador, India, Görögország, Brazília, MAGYARORSZÁG, Bissau-Guinea, Kuba Kirgizisztán, Törökország, Lettország, Bulgária, Kamerun, Madagaszkár, Franciaország, Moldávia, Spanyolország.

Összesen 21 ország szerzett 1 kvótát az olimpiára, és a szakág sajátos erőviszonyainak megfelelően ezeknek majdnem a fele (9) európai nemzet. Mi magyarok is ebbe a kategóriába soroltattunk az eredményeink révén, holott a magyar birkózásban kellene lennie annyi potenciálnak, hogy ebben a szakágban is legalább egy "kalappal" feljebb kerüljön a következő olimpiáig. 

Végezetül tekintsük át mely nemzetek képviselői várják Sastin Mariannát Londonban az olimpián.

A 63 kg mezőnye: SASTIN MARIANNA (MAGYARORSZÁG) valamint: JPN, MGL, CHN, USA, PRK, GBS, NGR, CAN, CUB, KAZ, KGZ, UKR, RUS, SWE, TUR, POL, LAT.

SOK SIKERT LONDONBAN!!! HAJRÁ MARCSI!!!

 

Az összeállítást készítette: Meleg Gábo

rHozzászólások:
Oldalanként