Felhasználónév:
Jelszó:


Serdülö magyar bajnoksàg
Hová menjünk bokszolni, birkózni, vagy egyébb küzdősportot tanulni, edzeni!
Segítség! Információkra lenne szükségem!Mi kell ahhoz h boxolhassak?
Miről szeretnétek olvasni, hallani? Mi az ami hiányzik?
Edzők és tevékenységeik, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy azt mondhassuk Ö edző!
Női ökölvívás.i
Bírók, és tevékenységük. Te hogyan itéled meg öket?
Forum bajnokság!
2008 Karácsony
MMA: A jövő sportja! ha már foglalkozik a lap hála istennek az MMA-val is akkor nem ártana esetlege...
Trabzoni magyar kvótahalászok
44 nemzet 211 ökölvívója lép szorítóba szombattól a 26 szabad olimpiai

A tavalyi bakui világbajnokság csak az első lépcsőfok volt a földkerekség legjobb amatőr ökölvívóinak a londoni olimpia felé vezető, felettébb meredek úton. Igaz, az azeri fővárosban három klasszisunk - a könnyűsúlyú Varga Miklós, a kisváltósúlyú Káté Gyula és a középsúlyú Harcsa Zoltán - már megváltotta magának a londoni repülőjegyet, de hét súlycsoportban szabad a vásár még a magyaroknak.

Ez a „szabad vásár" a szombaton kezdődő, és a jövő szombati döntőkkel kulmináló európai olimpiai selejtező torna lesz a Fekete-tenger partján, Trabzonban. Itt még az európaiak számára kiadó 26 olimpiai kvóta talál gazdára, azok után, hogy októberben, a szomszédos Azerbajdzsánban 46 kontinentális hely már gazdára talált.

Küldöttségünk tizenkét órás, kimerítő repülőutat követően - isztambuli átszállással, és hétórás repülőtéri rostokolással - csütörtök éjjel érkezett meg a 230 ezres kikötővárosba, az egykori Trapezuntba, amelyet Verne Gyula nyakas hőse, a makacs Keraban is érintett a Fekete-tengert megkerülő kalandos útja során. A halászatáról is híres településen nem igazán tapasztalható a bokszláz, de garantálható, hogy megtelik a sportcsarnok, mert a törökök egyetlen kvótát sem szereztek a tavalyi bakui vb-n, úgyhogy mind a tíz súlycsoportban érdekeltek lesznek szombattól

A mai trabzon kellemes fekvésű, hegyoldalba épült város, a távoli hegyek csúcsain még csillámlik a hó, de idelent, a tengerparton - bár párás, ködös, de - kellemes az idő.

A mieink felkészülését beárnyékolta az 52 kilós Dobrádi Zsolt rettenetes fertőző agyhártya-gyulladása, amelyből ugyan már felépülőben van a 20 éves KSI-bokszoló, de természetesen nem lehet itt, beugróként a debreceni Kalucza Norbert helyettesíti.

trabzon-pentek-024_20120413151020_32.JPG

A magyarok mind a hét, még szabad súlycsoportban a kötelek közé lépnek.

49 kg: Ungvári István (Harangi Imre SE)

52 kg: Kalucza Norbert (Debrecen)

56 kg: Nagy Krisztián (Szolnok)

69 kg: Bacskai Balázs (Vasas-Süllős)

trabzon-pentek-030_20120413151152_53.JPG

81 kg: Szellő Imre (Kecskemét)

trabzon-pentek-031_20120413151308_67.JPG

91 kg: Darmos József (Vasas-Süllős)

trabzon-pentek-032_20120413151428_34.JPG

+91 kg: Bernáth István

Az esélylatolgatás természetesen Kovács László szövetségi kapitány asztala - most is őt kérdeztük:

  • - Hány kvótára számíthatunk még a már megszerzett három mellé?
  • - Egy a minimum, azzal már elégedett lennék, ha kettő összejön, az már bónusz, ha pedig ennél is több, az a csoda kategóriájába tartozna - hozzátéve, mindenképpen van legalább három olyan ökölvívónk, akit képesnek tartok a kvalifikációt kivívására.

trabzon-pentek-035_20120413151536_90.JPG

  • - Ki az a három?
  • - Mindenekelőtt a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs, aki a felkészülés során újból két évvel ezelőtti önmagát idézte. Aztán természetesen a tavalyi ankarai Eb 81 kg-os bronzérmese, a milánói WSB-csapatban remekült helytálló Szellő Imre, és talán a nehézsúlyú Darmos József, akinek ugyan egyetlen szabad hely van a súlycsoportjában, de aki nagyszerű formában bokszol. Csakhogy...
  • - Csakhogy?
  • - Egy olimpiai kvalifikációs tornán annyi külső körülmény „kavarhat be", annyi minden befolyásolhatja a szereplésünket - és akkor nem is elsősorban a bíráskodás esetleges anomáliára utalok -, hogy nem bocsátkoznék jóslásba. Maradjunk annyiban, hogy mint mindenhez, ehhez is jó adag szerencse szükségeltetik.

A kétségtelenül esélyesnek számító Bacskai Balázs is nyilatkozott.

„Most sokkal jobb mentális állapotban érzem magam, mint tavaly ilyenkor. Kizárólag a bunyóra tudok összepontosítani, nem úgy, mint 2011-ben. Ezért is bízom magamban, és ezért várom már annyira a holnapi rajtot", mondta a Vasas 24 éves ifjúsági világ- és felnőtt Európa-bajnoka, akinek a londoni lenne az első olimpiája.

Végül egy rögtönzött szemle abban a hét súlycsoportban, ahol még kell indulnia magyar bunyósnak:

49 kg (17 fő, 4 szabad kvóta):

A magyar színeket képviselő Eb-bronzérmes Ungvári Istvánnak jó sorsolás szükséges a kvótához, amelyhez elődöntőbe kell jutnia a 23 éves magyar versenyzőnek.

52 kg (17 fő, 3 kvóta):

A Dobrádi Zsoltot helyettesítő debreceni Kalucza Norbert a pekingi olimpiai játékok előtt sem volt esélyes a kvótára, mégis sikerült neki kvalifikálnia. Szerencsésebb sorsolás esetén neki is lehet sansza a londoni repülőjegy megváltására.

56 kg (22 fő, 4 kvóta):

A magyar színeket képviselő szolnoki Nagy Krisztián tavaly már szerzett néhány váratlan győzelmet a nemzetközi mezőnyben, harcosságával okozhat meglepetést Trabzonban is.

69 kg (22 fő, 2 kvóta):

Legnagyobb reménységünk Trabzonban egyértelműen a Vasas bokszolója, Bacskai Balázs lesz aki két évvel ezelőtt Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Tavaly sérülések hátráltatták Bacskait, nem is ment neki úgy a bunyó, de ezúttal remek formában várhatja a trabzoni megméretést, ahol a kvótához döntőbe kell jutnia.

81 kg (28 fő, 3 kvóta):

Pekingi olimpiai negyeddöntősünk, Szellő Imre tavaly Eb-bronzérmet szerzett, és ő is reális kvótaesélyekkel utazott el Trabzonba. A félnehézsúlyú magyar ökölvívó remekül szerepelt sérülése után az idei WSB sorozatban is.

91 kg (19 fő, 1 kvóta):

Kétszeres Eb-bronzérmesünk, Darmos József dolga sem lesz egyszerű Trabzonban, ugyanis nem kisebb fegyvertényt kellene a kvótához végrehajtania, mint megnyerni a versenyt. Az idei Bocskai emlékversenyen már sikerült megtennie ezt, talán a sors kárpótolja a sok egypontos vereségért, amit tavaly elszenvedett.

+91 kg (22 fő, 2 kvóta):

Szupernehézsúlyban két európai kvóta kiadó még, és figyelembe véve a mezőny erősségét, hatalmas csaták várhatóak a klasszisok között. Az oroszok aktuális Európa-bajnoka, Magomed Omarov második alkalommal kap bizonyítási lehetőséget a nemzeti válogatottban, az egyik kvótát szinte bizonyosan ő szerzi meg Trabzonban.

Az ír Cornelius Sheehan, a lengyel Michal Olas,  a román Eb-bronzérmes Mihai Nistor - aki kiütötte Bouquet Bencét tavaly a bakui vb-n -, a rutinos macedón Primiszlav Dimovszki, a szerb Milutin Sztankovics,  a svéd Otto Wallin és a szintén Eb-bronzérmes grúz Mihail Bahtidze mind komoly feladat elé állíthatja a verseny magyar résztvevőjét, a WSB-veterán Bernáth Istvánt, aki harcosságával már több ellenfelét legyűrte.

Írta: Ch. Gáll András

Fotók: Ch. Gáll AndrásHozzászólások:
Oldalanként
urbanlaci 2012.04.14 23:03:26
amen

Harcos 2012.04.14 18:55:33
Szurkolok az egész Csapatnak , és különösen a Bendzsinek,mert ö a kedvenc ökölvivóm. !! Olyan essenciája ö az ökölvivásnak, mint a védett , tokaji bor !!!! Hajrá Magyarok , hajrá Bendzsi !! Meg köszöntem a Jo Istennek , hogy meggyogyitotta a Dobrádi Zsoltot , és minden jot kivánok neki , drága családjával együtt!

Dcsaba 2012.04.14 17:11:05
Hajrá srácok!!
Mindenkinek sok sikert kívánunk!
Dobrádi család

Sermer György 2012.04.14 15:07:16
Hajrá Benzsi ott a hellyed Londonba !